Betala först, bråka sen


Så fungerar det i verkligheten. Att bråka med företag och myndigheter kan bli mycket kostsamt. Speciellt om man inte betalat notan först.

Anmärkningar är dagens tema och med så många företag som ringer och undrar om extradebiteringar och påslag kan man inte annat än fundera på sin egen situation och egentligen alla andras med. För i företagssammanhang kan man bestrida fakturor och göra det till en process som varar i flera år. Som privatperson är man mer låst. Man kan bestrida fakturor och beslut, man kan hänvisa till paragrafer och rida på dem bäst man vill. Så länge man betalar först. Och bråkar sedan.

För i privata sammanhang åker man på smällar man får dras med i flera år. Tre för att vara exakt. Företag får en anmärkning som varar i tio år. Men vad gör väl en anmärkning på ett enormt bolag. Jag vet ett multinationellt elektronikbolag som fick hälsningar från Kronofogden på daglig basis. Utan att mista sitt näringstillstånd. Eller ens få en smäll på fingrarna.

Bolag är bekvämare. Processerna är utdragna och man kan bestrida ärenden i all oändlighet. Ett system som inte fungerar som det ska. Men har man ett tillräckligt starkt varumärke är man utom räckhåll. Man står över rättssystemet. Man står över sista betalningsdag och kravbrev. Man är onådbar.

Tänk om man hade den friheten som privatperson. Man skulle skuldsätta sig upp över öronen och sen skulle man inte ha råd att betala tillbaka. Så skulle landet bli lidande och ekonomin skulle krascha. Oj, deja vu. Hej marknadsekonomi á la USA. Se på fan. Ibland behöver man reglering av medborgare. Ibland måste regeringen kliva in och säga nej. Så stökigt. Så intressant.

BlueStep, som lånar ut pengar till människor som inte har någon kreditvärdighet. När blev detta en aktualitet i vårt Sverige? I ett land där ingen behöver lida. När köpte vi idén med att köpa först och betala sen? Jag trodde att vi tjäna bra nog för att kunna betala samma stund som vi köper en vara. Men dagens samhälle är hysteriskt. Man ska ha ALLT, nu. Helst igår. Man ska vara först och störst och ha alla leksaker och de ska uppdateras med jämna mellanrum. Går nåt sönder så lagar man det inte, man köper nytt. Oftast även utan att det ens gått sönder. Folk köper nya tv:n på löpande band.

Det som en gång var en lyxvara är idag en självklarhet som inte ens ska diskuteras. När en ny LCD-tv variant kommer ut så ska man givetvis ha sin kopia. Kosta vad det kosta vill. Och råd? Ja, råd det har ju alla. Oavsett om man kan betala tillbaka eller ej. För i en värld där vi skickar Kronofogden till Kronofogden för att de inte betalar sina fakturor i tid. Vem är då befogen att peka finger och vara myndigheten som ser till att vi gör rätt för oss. Regering och riksdag åker taxi till och från arbetet för skattepengar och köper godis. Alltmedan vi belånar oss och sedan shoppar tills vi inte längre kan stå. Vänder oss till det redan själv skuldatta Kronofogdemyndigheten för skuldsanering för att slutligen hamna som en skattebörda för de enstaka få som bär upp detta land.

Låt oss hylla konsumenterna. Det är ju vi som ska rädda landet genom att shoppa mer. Tjoho!

Idag är jag trött och bitter, trots att jag fått massage. Det fick jag igår med. Och imorgon ska jag än en gång gå på massage. Vilken lycka!

/Belmut

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0